Voetproblemen

Ik heb een blaar, wat moet ik nu doen?

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar ontstaat vaak door wrijving of te veel druk op de huid. De blaar bodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

Om infecties te voorkomen kan je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit is. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister.

Wat kan ik doen om blaren te voorkomen?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving.

Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat. Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen. Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn. Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken of een droog paar sokken aantrekken.

Is een wrat besmettelijk?

Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus. Vrijwel iedereen heeft weleens wratten gehad: ze verdwijnen vrijwel altijd spontaan. Het virus wordt overgebracht door direct huidcontact. Ook op vochtige oppervlakken kan het virus intact blijven en overgebracht worden. Vloeren van sportkleedkamers, openbare douches en zwembaden zijn hierdoor mogelijke besmettingsbronnen. Het risico op besmetting neemt verder toe wanneer er een wondje in de huid is. Besmetting op zich hoeft nog niet te leiden tot een wrat.

Ik heb zwemmers eczeem en het wil niet genezen, wat moet ik nu doen?

Zwemmers eczeem is een schimmel die voorkomt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:

– Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.

– Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.

– Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.

– Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen

– Draag schoenen die ventileren

  • Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème

Wintertenen, wat kan ik er tegen doen?

Wintertenen worden veroorzaakt doordat kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg reageren op temperatuurverschillen. Normaal verwijden bloedvaten zich bij warmte en kan er meer bloed door de vaten stromen. Zo kan het warme bloed ook de uitstekende delen van het lichaam verwarmen. In het geval van wintertenen gebeurt dit niet in alle bloedvaatjes even goed. Het extra bloed dat wordt aangevoerd kan niet doorstromen en hoopt zich op. Dit kan leiden tot beschadigingen van de bloedvatwand en het eromheen liggende weefsel waardoor de klachten ontstaan.

Wintertenen kunnen erg vervelend zijn maar zijn onschuldig. Over het algemeen zullen de klachten binnen twee tot vijf weken verdwijnen. In de meeste gevallen keert de aandoening het volgende jaar weer terug. Het kan zijn dat de plekken erg jeuken, toch is het belangrijk dat u probeert niet te krabben. Door krabben kunnen wondjes ontstaan die door de verstoring van de doorbloeding snel kunnen gaan ontsteken. Soms kunnen wisselbaden (3 minuten in warm water, 30 seconden in koud water en afsluitend met warm water) nog wel eens helpen.

Zweetvoeten! Wat kan ik doen tegen de (onaangename) geur van mijn voeten?

Voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Verwissel daarom minimaal eenmaal per dag uw sokken. het wil ook wel eens helpen om om de dag van schoenen te wisselen. maak uw voeten iedere dag erg goed schoon ook tussen uw tenen. En draag zo ver het klimaat het toe laat zo veel mogelijk open schoenen. Er zijn ook producten te gebruiken die het zweten tegengaan van u voeten.

Ik heb een zweer aan mijn voeten, wat moet ik nu doen?

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet wil genezen en er een zweer kan ontstaan. U kunt dan het beste contact opnemen met uw huisarts. Het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook eventuele medicatie voorschrijven om van de zweer af te komen.

Ik heb een ingroeiende teennagel, wat moet ik nu doen?

wanneer u een ingroeiende teennagel hebt kunt u het beste een afspraak maken met een pedicure. Zij kan beoordelen of zij de ingegroeide teennagel kan behandelen of dat u beter uw huisarts of een medische pedicure kan bezoeken.

Schoenen

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Het klopt dat wanneer u vaak op hoge hakken loopt dit slect is niet alleen voor uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug. Daarnaast kan het veel dragen van hoge hakken leiden tot een verkorte achillespees waardoor de bewegingsvrijheid van uw voeten minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij het sporten of zelfs bij het lopen. Daarom is het verstandig om niet meerdere dagen achter elkaar hoge hakken te dragen maar dit regelmatig af te wisselen met ‚platte’ schoenen.

Waar moet ik op letten met het kopen van nieuwe schoenen?

Als u nieuwe schoenen koopt kunt u dat het beste in de middag doen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas in de middag uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Ook is het belangrijk dat wanneer u de schoenen past u de schoenen aan beide voeten past. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

Sporten

Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vervangen?

De meeste specialisten geven aan dat u na 500 tot 1000 kilometer u uw sportschoenen het best kunt vervangen. De algemene stelregel hierbij is 1x per jaar schoenen vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.

Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?

Dit is erg afhankelijk van wat voor sport u uitoefent. Bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken. Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt. Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg ervoor dat u deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan u het goede advies geven.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel en sportief ga wandelen?

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Houdt uw voeten schoon en droog tijdens het lopen. Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten. Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen. Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.

Mijn kind wil gaan sporten. Wat voor schoenen kan ik het beste aanschaffen?

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij of zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit. Kinderen onder de 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

Voetverzorging

Hoe moet ik mijn teennagels knippen?

U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt maar zo recht mogelijk. Probeer de eventuele scherpe hoekjes licht te vijlen en niet te knippen om ingroeien van de nagels te voorkomen.

Hoe kan ik een puimsteen het best gebruiken?

U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.